"Face it World": Een Aangrijpende Ervaring over Kinderen op de Vlucht
Dit is "Face it World," een conceptuele datavisualisatie die het aantal alleenstaande en minderjarige vluchtelingen blootlegt. Deze aangrijpende ervaring, was te vinden op www.faceit.world (momenteel offline), brengt de harde realiteit van deze kinderen naar voren, gebaseerd op gegevens van het CBS uit 2016.
In deze interactieve reis geeft de gebruiker letterlijk gezichten aan de statistieken. Bij het scrollen door de zichtbare laag verschijnen de gezichten van deze kinderen. De trage scrollsnelheid beperkt de mogelijkheid snel door de data te gaan, waardoor de omvang van het aantal kinderen pijnlijk duidelijk wordt.
De diepere laag van de visualisatie geeft gewicht aan de cijfers. Elk gezicht wordt getoond en kan niet snel weggescrolld worden, waardoor de gebruiker de enorme omvang van de groep niet kan ontwijken. De achtergrondmuziek, die herhaald wordt gedurende de ervaring, versterkt het besef van de aantallen door de herhaling.
Elke leeftijdscategorie wordt afgesloten met een specifiek verhaal van een kind uit de categorie, waardoor de schrijnende situaties binnen deze groep tastbaar worden. Na elke categorie wordt het aantal getoond dat voorbij is gescrold, wat de gebruiker blijft confronteren met de omvang van het probleem.
De eerder genoemde oproep "Face it World" krijgt na het zien van de gezichten een diepere betekenis. De boodschap dat deze kinderen er alleen voor staan wordt benadrukt. Aan het einde van de ervaring kan de gebruiker actie ondernemen door te klikken op "Help a face." Hiermee wordt hij naar de donatiepagina van UNHCR geleid, een organisatie die zich inzet voor deze kwetsbare doelgroep.
Deze ervaring is meer dan een datavisualisatie; het is een emotionele reis die hoopt de kinderen binnen deze groep een gezicht te geven en de gebruiker aan te sporen tot actie. Laten we samen een verschil maken voor deze kinderen die alleen op de wereld staan.
Als maker van "Face it World" hoop ik dat deze ervaring niet alleen cijfers toont, maar ook de kinderen binnen deze groep een gezicht geeft. Het is mijn wens dat gebruikers niet alleen geraakt worden door de hoeveelheid minderjarige alleenstaande kinderen, maar ook aangespoord worden om bij te dragen aan positieve verandering.